Hus Forbi

Nyhedsavisen valgte i går at bringe en længere, urigtig tilsvining af hjemløseavisen Hus Forbi og dens sælgere.

I den anledning har Hus Forbi udsendt en pressemeddelelse, som jeg her vælger at gengive i sin helhed:

PRESSEMEDDELELSE HUS FORBI

Nyhedsavisen bringer i dag en artikel med overskriften ”Hjemløse tjener mere end sygeplejersker” af journalistpraktikant Kristian Leider Olsen. Artiklen viderebringer en række udokumenterede påstande om, hvad Hus Forbis sælgere tjener, samt citerer en kilde for at sige, at Hus Forbi skulle være ”den største sorte forretning i Danmark”.

Hus Forbi registrerer sine sælgere med et id-kort og har lige over 400 sælgere fordelt over hele landet. Oplysninger som Nyhedavisen helt har udeladt, men i stedet blot har valgt at citere en kilde for at sige, at Hus Forbis sælgere ”er overalt”.

Sælgerne køber deres aviser på landets herberger og varmestuer samt fra en cykelvogn, der kører gennem det Indre København i dagtimerne alle dage, bortset fra søndag. De forskellige distributører registerer ikke, hvor mange aviser den enkelte sælger køber.

Antallet af solgte aviser varierer fra måned til måned, men rekorden ligger pt. lige over 70.000 eksemplarer, hvilket i snit giver 1.400 kroner pr. sælger pr. måned/udgivelse. Denne oplysning har Nyhedsavisen også helt valgt at udelade. Sælgerne skriver under på, at de skal opgive deres indkomst til skattevæsnet.

At de mest aktive sælgere ”tjener cirka 10.000 kroner om måneden, som de ikke betaler skat af”, som Nyhedsavisen skriver, er således også udokumenteret.

Henrik Pedersen, sælgerrepræsentant for Hus Forbis sælgere, siger om Nyhedsavisens artikel:

”Hvis man skal tro de tal, som Steiner Rong og Kim Clemen (Nyhedsavisen kilder til artiklen, red.) strør om sig med, burde vi sælge langt flere Hus Forbi-aviser pr. måned. I snit sælger hver sælger under 200 aviser pr. måned, og hvor mange timer de bruger på det, er det umulig at sige noget om, men det tager mange timer! Journalisten kunne passende have spurgt Kim Clemen fra Kofoed Skole, om han hellere ville have en hær af tiggere i Københavns gader? Og hvis det er, fordi han mener, at de svageste skal i aktivering på Kofoed Skole, så skolen kan få mere i offentligt tilskud, ville det være en relevant oplysning for læserne, at få at vide, at man på Kofoed Skole får 18 Kofoed Dollar – svarende til 18 kroner – i arbejdsdusør for en hel arbejdsdag, og med dette ikke-offentlige betalingsmiddel kan man købe varer på Kofoed Skole. Og det varesortiment bestemmer Kofoed Skole, hvad skal være. Når du går ud og sælger fem hjemløseaviser tjener du 40 kroner, som du kan gå ned i Netto og købe brød og pålæg for.”

Heidi Riel, salgs- og marketingsmedarbejder siger til Nyhedsavisens kritik af Hus Forbi:

”Vi oplever netop nu, at nogle af Københavns socialarbejdere er begyndt at se Hus Forbi, som en aktiveringsmulighed, og det synes vi er glædeligt for vores sælgere, som tidligere har levet af at samle flasker, tigge og lave småkriminalitet. Ved at sælge Hus Forbi får de – som noget nyt – opdelt deres døgn i arbejdstid og fritid, og det kan være første skridt på vej tilbage mod arbejdsmarkedet. Desuden skriver de under på, at de ikke må være synligt påvirket af deres misbrug, når de sælger Hus Forbi, og ifølge en undersøgelse, vi selv har lavet, har de fleste faktisk mindsket deres misbrug og fået større selvværd af at sælge Hus Forbi.”

Jaku-Lina E. Nielsen, ansvarshavende redaktør af Hus Forbi, siger om Nyhedsavisens artikel:

Hus Forbi har to hovedformål: At fungere som et alternativ til tiggeri og kriminalitet for samfundets svageste borgere samt at nedbryde fordomme om denne gruppe borgere – både via indholdet i bladet samt i salg-/købssituationen. Frem for at man blot passerer disse borgere på gadehjørnerne og foran stationerne og evt. dropper en femmer i deres papkrus, så inviterer købet af bladet til en ligeværdig dialog. Jeg synes, det er en skam, at Nyhedsavisen har valgt at viderebringe så udokumenterede påstande om Hus Forbis sælgere, for det er dem, som først og fremmest kommer til at bøde for en eventuelt negativ effekt af artiklen.”

Hus Forbi startede for ti år siden og får støtte fra Socialministeriet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.