Nej, det er naturligvis ganske utænkeligt.
I Spanien mangler man tilsyneladende et sådant opgør med fortiden – i hvert fald er den fascistiske diktator Franco stadig æresborgmester eller æresborger i 17 ud af 50 provinshovedstæder, nemlig Albacete, Avila, Burgos, Caceres, Castellon, Granada, Huelva, Huesca, Logroño, Oviedo, Pontevedra, Salamanca, Segovia, Teruel, Toledo, Valladolid og Zamora.
I disse byer ærer man altså stadig på den ene eller den anden måde en diktator, der med hjælp fra sine allierede Hitler og Mussolini gennemførte en borgerkrig, der kostede en million spaniere livet fulgt op af massive udrensninger og 38 års brutalt diktatur. I diktatorens senere år blev undertrykkelsen måske nok mildnet, men styret var til gengæld mundet ud i en politisk ensretning og økonomisk korruption og øststatslignende statskapitalisme, der fastholdt Spanien i en underudvikling og fattigdom, som det først nu for alvor er ved at frigøre sig fra.
Men er der da intet ønske om at slette disse gamle hædersbevisninger til én af det 20. århundredes største europæiske forbrydere?
Jo, men forsøg på at gennemføre sletningen saboteres konsekvent af oppositionspartiet Partido Popular (PP – “Spansk Folkeparti”, kunne man kalde det), hvis tidligere leder José María Aznar var én af George Bushs vigtigste støtter, da Irak-krigen skulle tromles igennem. Men PP blev også grundlagt af Manuel Fraga, der som indenrigsminister under Franco reelt var ansvarlig for henrettelser og tortur, inden han kom på andre og mere demokratiske tanker efter diktatorens død.
Som sagt, selvom diktatoren i dag er ganske upopulær og det tidligere regeringsparti PP kan virke underligt ude af trit med befolkningen med sin uforsonlige højreorientering, er det, som om landet mangler et ordentligt opgør med den del af sin historie.
Link (via Nacho Escolar).