Internet er yt!
Eller rettere sagt, det kan nu ifølge den italienske hackergruppe FreakNet erstattes af Netsukuku, en helt ny netværks- og adresseringsprotokol.
Netsukuku udmærker sig ved i modsætning til Internet ikke at behøve centrale navneservere eller routere - hele nettet er point-to-point. For kendere af OSI/ISO-modellen for netværkskommunikation kan vi sige, at det drejer sig om en erstatning af transportlaget i TCP/IP.
For alle andre kan vi sige, at Netsukuku er fundamentalt decentralt opbygget (nedefra-og-op), at netværkets struktur repræsenteres som en fraktal og derfor fylder meget lidt i hver enkelt computer, og at al datakommunikation er anonym og umulig at spore.
Da det er et helt nyt net - og derfor ikke kompatibelt med eksisterende LAN eller Internet - kræver det, at de computere, der indgår i nettet, forbindes FYSISK.
Hvis man forestiller sig en storby, ville dette heller ikke være svært at opnå: Hvis man opstiller et trådløst netværk, er alle computere med et trådløst netkort allerede "på".
Med blot et par enkelte antenner i hvert kvarter, kunne hver storby hurtigt være udstyret med et trådløst, anarkistisk, alternativt netværk - som var styret af hver enkelt bruger, ikke af nogen centrale autoriteter eller myndigheder ...
Før vi kaster nu os ud i de store vilde armbevægelser eller investeringer, skal man være klar over nogle begrænsninger:
- Netsukuku kører pt. kun på Linux (men kan ifølge dets ophavsmænd let porteres)
- Netsukuku er ikke kompatibelt med Internet, og der er ikke pt. implementeret en "tunnel" til Internettet. Hjemmesider, der sættes op i et Netsukuku-net, kan derfor ikke ses fra Internettet (og vice versa).
- Netsukuku kræver, fordi det er et helt nyt netværk og ikke en overbygning på f.eks. Internettet, en separat fysisk forbindelse mellem de indgående computere.
- Netsukuku er helt nyt (frigivet 6. oktober), og jeg kan stadig ikke rigtig finde svar på spørgsmål som "hvordan skalerer det", og "hvor mange bruger egentlig det her" (eller blot: "Virker det monstro overhovedet").
Og alt dette, fordi jeg studsede over en notits i Politiken, der påstår, at "IP-telefoni er slaraffenland for terrorister". Overvågning eller ikke overvågning gør ingen forskel for terrorister - men det gør en kolossal forskel for almindelige borgeres retssikkerhed.
Kryptering og IP-telefoni synes at være én mulig løsning på vores voksende Big Brother-problem - Netsukuku en anden, ikke mindre spændende.