Microsoft lyver om konkurrenter - nu med krokodilletårer om 'svage børn'
Skolerne i Danmark bør ikke skifte fra Microsoft Office til det frie produkt OpenOffice, for det vil "ramme de svage børn", siger Microsoft Danmark ifølge ComputerWorld:
Det kan gå ud over de svage børn i folkeskolen, hvis de i fremtiden skal bruge den gratis kontorpakke OpenOffice i stedet for Microsofts Office-pakke.Min egen reaktion som én, der i længere perioder har brugt både OpenOffice og Microsoft Officer er: Hvad snakker de om?
Det mener Microsoft Danmark, efter Computerworld har fortalt, at danske kommuner i nogle tilfælde kan spare millionbeløb ved at skifte fra Microsofts kontorpakker til de gratis open source-alternativer.
"De gratis alternativer bliver beskyldt for at halte på brugervenligheden, mens netop brugervenlighed er en af de helt store kvaliteter ved Microsoft Office. Det betyder, at de svage elever også kan være med," siger Jasper Hedegaard Bojsen, der er teknologi-direktør i Microsoft Danmark.
"Vælger skolerne software, der ikke er brugervenlig, er det kun de dygtigste elever med de mest ressourcestærke forældre, der kan følge med.
Brugerinteraktionen og hermed brugervenligheden er stort set den samme i Microsoft Office og OpenOffice, især inden for de trods alt mindre avancerede dele af funktionaliteten, som folkeskoleelever kommer til at beskæftige sig med.
Microsofts udtalelse om en forskel i brugervenligheden, der ville kunne "lade de svage børn i stikken" er ganske enkelt en lodret løgn.
Hvad der derimod ikke er løgn er, at en Office-pakke til hjemmebrug koster mindst ca. tusind kroner, mens mindre velhavende forældres børn altid vil kunne være med på noderne med et gratis download af OpenOffice.
Computerworlds opfølgning på historien hos folk, der rent faktisk bruger OpenOffice i skolerne, viser da også, at udmeldingen ikke har gang på jord:
Folkeskolerne i Tønder Kommune erstattede Microsofts produkter med open source-alternativer for cirka et år siden. Her kan man ikke oplevet problemer med brugervenligheden.De eneste problemer, man har haft med OpenOffice er såkaldte kompatibilitetsproblemer, når en fil skabt i OpenOffice f.eks. ikke ser helt ens ud i Microsoft Word.
Erik Sønderup Kristensen, der har stået i spidsen for det sønderjyske open source-projekt, har tidligere fortalt, at eleverne ikke har haft problemer med at bruge den nye software.
"Jeg har stadig til gode at møde en utilfreds elev. De skifter mobiltelefoner og computere som vinden blæser, og derfor vænner de sig også hurtigt til, at softwaren er en lille smule anderledes," sagde han til Computerworld for få dage siden.
Disse kompatibilitetsproblemer opstår, fordi Microsoft for at skade deres konkurrenter hemmeligholder dele af deres specifikationer, så konkurrenterne er henvist til at gætte sig frem. Altså snarere et argument for at afskaffe Microsoft over det hele end for at vælge det.
Microsoft er kendt som den virksomhed, der i mange år har haft monopol på at levere det meste software til de fleste af verdens computere.
Microsoft er også kendt som et firma, der har tilkæmpet sig denne monopolstatus ved en lang række usædvanligt beskidte kneb, hvor konsekvent misinformation om konkurrenter trods alt hører til i den mildere ende.
Og nu skal vi altså tro på deres varme, rørende omsorg for, om de svage børn bliver ladt i stikken, hvis det danske samfund vælger at styrke sin demokratiske profil og spare mange hundrede millioner kroner ved at vælge fri software i skolerne. Det utroligste er egentlig, at de tror, de kan slippe afsted med det.