Irak: En dyster fremtid - really?
Politiken skriver, under overskriften Rapport tegner dyster fremtid for Irak, om en truende humanitær katastrofe i det besatte og splittede land.
Anledningen er en rapport fra den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam, som påpeger, at flere og flere irakere risikerer at komme til at sulte:
Iraks regering, FN og donorlande har været for fokuserede på genopbygning, udvikling og opbygning af politiske institutioner og har glemt at tage hensyn til den enkelte irakers hårde daglige kamp for overlevelse, mener Oxfam.Jeg vil ikke kritisere Politiken for at omtale rapporten, men overskriften er håbløst naiv, og det med den "dystre fremtid" ikke just nogen nyhed:
»Den irakiske regering kan udvide distributionen af hjælpepakker, decentalisere beslutningsprocessen og være bedre til at støtte hjælpeorganisationerne, mens de internationale donorer og FN kan intensivere deres indsats med at koordinere, finansiere og og uddele nødhjælp«, hedder det i rapporten.
Det har i snart tre år været fuldstændig oplagt, at Irak var ved at udvikle sig til en morderisk, katastrofal suppedas, en fiasko så stor, at det trodser enhver beskrivelse, hvorfra såvel briterne som vore egne tropper er på vej hjem med halen mellem benene, efter at de har været med til at skabe et af verdens uden sammenligning værste katastrofe-områder.
Endnu værre bliver det, når Politikens artikel begynder at berette om de "positive nyheder" fra Irak - selvom det selvfølgelig er rigtigt, at enhver positiv udvikling er endog særdeles tiltrængt:
Seks uger efter at amerikanerne øgede Irak-styrken markant, er antallet af civile dødsfald faldet markant med 36 procent fra 1.900 i maj til 1.342 i juni. Det skriver Al Jazeera.For det første var det 126 dræbte amerikanske soldater i maj en rekord - det er ikke nødvendigvis noget stort fremskridt, at det måneden efter er "nede" på 101, og står i hvert fald stadig i skærende kontrast til, hvad diverse amerikanske regeringskoryfæer ellers har stillet i udsigt.
Samtidig er antallet af dræbte amerikanske soldater faldet fra 126 i maj til 101 i juni.
USA's øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, forklarer den positive udvikling med, at mange sheiker, stammer og ledere er fundet sammen i et interessefællesskab mod al-Qaeda.
Og for det andet "glemmer" man at nævne, at de "sheikher, stammer og ledere", der er forenet imod Al-Qaeda - også og i allerhøjeste grad stadig er lige så forenede imod amerikanerne, som de har til hensigt at smide ud med alle til rådighed stående midler.
Prøv at betragte nedenstående opgørelse over antal angreb pr. uge de sidste år - hvor megen "optimisme" er der grundlag for her?
Politiken misser endnu engang en glimrende chance - Oxfams rapport - til at forklare folk, hvad der egentlig foregår og er foregået i Irak de sidste år. Det kunne de godt have gjort bedre!