Nicorette - forringer din chance
Lidt om rygestop, II
Rygestop er et af tidens tegn, og godt for det - som eksryger må jeg sige, at nogle af de mere uhyggelige overvejelser over, hvad man egentlig er i stand til at bortforklare for sig selv, kommer, når man holder op med at ryge og er i stand til at se nøgternt på de sundhedsmæssige forhold omkring denne last.
Og dette er naturligvis grunden til, at vi atter og atter bombarderes med reklamer for nikotinerstatningsprodukter, især Nicorettes tyggegummi, som fremhæves som en hjælp til at "sluge kameler", og i øvrigt som opkvikkende og velsmagende i en grad, så det stærkt vanedannende præparat må virke fristende selv på ikke-rygere. Rygere bombarderes på deres side med det tvivlsomme budskab: Nicorette fordobler din chance.
Men sandheden er, at nikotinerstatningsprodukter for det første kun erstatter én afhængighed (af nikotin gennem tobaksrøg) med en anden (af nikotin gennem mund og svælg).
Ikke blot afjælper nikotinerstatningen ikke afhængigheden - den dulmer abstinenserne dårligt, fordi almindelig brug af dem vil opretholde et niveau af nikotin i blodet som er lavere end, hvad de fleste rygere har brug for for ikke at få abstinenser. Det vil sige, at rygeren udsættes for næsten de samme smerter som hvis vedkommende var holdt op fra den ene dag til den anden, blot i meget længere tid.
Læg hertil, at når nikotintyggegummiet markedsføres som hjælp til at "sluge kameler", kunne man forestille sig, at rygere, der har holdt sig fra både cigaretter og nikotinerstatning i flere uger, kunne finde på at tage et stykke nikotintyggegummi for at komme igennem en særligt voldsom fristelse.
Men dette er systematiseret tilbagefald: Som ved behandling af alkoholisme og enhver anden kemisk afhængighed er det afgørende for at forblive røg- og nikotinfri, at man holder sig fra stoffet. En ryger, der efter tre røgfri uger atter indtager nikotin, risikerer at sætte hele abstinenssystemet i gang igen og skal derfor igennem de samme lidelser, som da han først holdt op; og klarer det måske ikke.
De forsøg, den medicinske nikotinindustri altid henholder sig til, når de påstår at "fordoble din chance", er misvisende, fordi de henviser til, hvordan det går i et traditionelt medicinsk double blind experiment.
En undersøgelse foretaget af industrien selv viser, at kun 7% af alle, der holdt op med at ryge ved hjælp af nikotinerstatning i håndkøb, stadig var røgfri efter seks måneder, mens 6,7% stadig var afhængige af nikotintyggegummi.
Sandheden er - som forklaret i større detalje på WhyQuit og dokumenteret bl.a. her - at nikotinerstatningsprodukter først og fremmest kan erstatte en afhængighed med en anden men ellers ikke giver nogen særlig fordel - tværtimod introducerer de ved deres "trækken pinen ud" en række faremomenter, der kan gøre det sværere for rygeren at blive og forblive røgfri.
Rent statistisk viser det sig, at 91,2% af alle, som det lykkes at holde op med at ryge, holder op helt af sig selv - uden nikotinerstatning, behandling, hjælpemidler eller terapi af nogen art.
Endnu en bemærkning her til sidst: Mange rygere vil sige, at de holdt op med at ryge ved at bruge nikotintyggegummi, at det gik godt, og at de ikke længere er afhængige af tyggegummiet heller. Dette er godt for dem, og jeg respekterer, at det lykkedes dem at holde op, og at de følte sig hjulpet af metoden. Ikke desto mindre vil jeg påstå, at hvis mange er holdt op på den måde, er det, fordi mange bruger den metode. I de allerfleste tilfælde ville det have været en kortere og mindre smertefuld (og billigere) proces at holde op, om de ikke havde brugt nikotinerstatning. Det er muligt at holde op med at ryge på den måde, men som ærligt overbevist eksryger vil jeg fastholde, at det er ikke optimalt.
Nicorette - forringer din chance!