– fordi tiden kræver et MODSPIL

12. May 2007

Ubuntu 7.04 'Feisty Fawn'

 
Ubuntu 7.04 Desktop
- af Morten Nielsen

Ubuntu 7.04 er på gaden (og det har det faktisk været i knap en måned nu), og udgør umiddelbart endnu et stilfærdigt kvantespring i forsøget på at skabe en fri, brugervenlig, let tilgængelig Linux-baseret distribution, som i så stort omfang som muligt kan håndteres af ganske almindelige computer-brugere.

Og lad mig opsummere allerede på forhånd – med 7.04 står Ubuntu med en distribution der umiddelbart betragtet kan anbefales til alle, i mindst samme omfang som man vil kunne anbefale Windows XP. Systemet er velfungerende, overskueligt, konsistent og hamrende stabilt.

7.04 har øgenavnet Feisty Fawn (Det Livlige Rålam – man skal nok ikke spørge) og indeholder ud over de normale opdateringer af de centrale komponenter (som Linux-kernen, X-Windows, Gnome-brugergrænsefladen, OpenOffice m.m.m.) en række nye funktionaliteter.

F.eks. har man nu lavet et Windows Migrerings Værktøj, der gør det nemmere at skifte fra Windows til Ubuntu, i og med at man kan importere bl.a. bogmærker og kontakt-lister fra sin eksisterende Windows-installation. Desuden har man lyttet til tidligere kritik, og skabt en nemmere, mere dynamisk måde at installere multimedie codecs på – en ting der tidligere har kunnet volde en del besvær.

De mest interessante nye features er dog uden tvivl en stærkt forbedret understøttelse af trådløst netværk – der nu fungerer mindst ligeså nemt som under Windows – samt en forbedret håndtering af proprietære drivere, noget enhver indehaver af f.eks. et nVidia-baseret grafik-kort vil juble længe og inderligt over. Endelig har man været en tur forbi Windows Kontrolpanel, hvor man har fundet (og kopieret) Tilføj/Fjern Programmer, der er et supplement til Synaptic, der tidligere har været den benyttede grafiske pakke-manager. I Tilføj/Fjern Programmer får man et nemt og simpelt overblik over såvel hvilke programmer der i forvejen er installeret som hvilke programmer man umiddelbart har mulighed for at tilføje til sit system.
Tilføj/Fjern programmer i Ubuntu
Det er dog langt fra alle programmer man kan installere via Tilføj/Fjern Programmer. F.eks. skal man en tur over Synaptic for at installere Automatix2, som efter min mening er et must, hvis man ønsker nemt og hurtigt at konfigurere Ubuntu som en all-round arbejdshest. Automatix2 gør det bekvemt at få installeret og konfigureret ting som f.eks. Multimedie-codecs, DeCSS til DVD-afspilning, nVidia-drivere og en lang række andre mere eller mindre uundværlige applikationer og drivere. Med den simple og lettilgængelige Ubuntu-installation og efterfølgende Automatix2 vil stort set enhver kunne installere og konfigurere Ubuntu 7.04 (inklusive Open-Office, grafik-programmer, medie-afspillere etc.) i løbet af en relativt kort aften.
Automatix til nemt setup
Performance-mæssigt er der ikke umiddelbart den store forskel på Feisty Fawn og forgængeren Edgy Eft. Såvel opstart som forskellige resource-krævende kørsler giver fuldstændig sammenlignelige resultater, hvilket i sidste ende kan være en af de parametre der får størst betydning for Ubuntus (og andre Linux-distributioners) muligheder for at kæmpe sig igennem Microsofts markedsdominans. For i modsætning til storebrors system, ser man ikke nogen markante performance-problemer i forbindelse med opgraderinger. Desuden kan Ubuntu fremvise en imponerende stabil frekvens med nye versioner en gang hvert halve år (blot en gang har man måttet skyde en deadline – i 2 måneder, i forbindelse med v6.06 LTS – tag den Microsoft).

Hvilket naturligvis bringer os frem til det springende spørgsmål: ”Er det så en Vista-killer?”

Et spørgsmål det ikke er helt så enkelt at besvare. I sig selv vil Ubuntu 7.04+ formentlig ikke kunne gøre det store indhug i Microsofts markedsandel, men...

Mens Microsoft har vældig travlt med at tvinge Vista ned over hovedet på enhver ny PC der sælges, har de i design-fasen haft ligeså travlt med at sikre, at musik- og filmindustriens 'behov' har fået højere prioritet end de mere tekniske overvejelser, noget Peter Gutman har beskrevet indgående i A Cost Analysis of Windows Vista Content Protection - den korte version har Gutman beskrevet således i Executive Executive Summary: "The Vista Content Protection specification could very well constitute the longest suicide note in history".

Samtidig har de første erfaringer almindelige brugere har gjort med Vista langt fra været overbevisende. Der mangler signerede drivere (og mindre kan ikke gøre det), og i det hele taget har systemet for mange vist sig at være så besværligt at have med at gøre, at de prompte er vendt tilbage til Windows XP i stedet.

Oddsene for Ubuntu som Vista-killer er derfor forbedret af den måde Microsoft har håndteret design, implementering og prissætning af Windows Vista på.

Og så er Ubuntu 7.04 altså et imponerende stabilt, ydedygtigt og flot operativsystem, der kan anbefales til alle – med de samme forbehold som også gælder for Windows: man bør som almindelig bruger, i sin omgangskreds have en person der kan assistere, hvis noget går mere end almindeligt galt. Når det så er sagt, så har jeg endnu aldrig været udsat for decideret at måtte geninstallere Ubuntu for at løse et problem – her ser det betydeligt mere blakket ud for Windows. Work and Play in Ubuntu

Kommentarer: