Agger i Prosabladet om fri/open source software
Reporteren Stig Andersen interviewer i maj-nummeret af Prosabladet adskillige folk fra branchen, herunder undertegnede. Vi læser bl.a.:
Historisk set repræsenterer open source en pragmatisk tilgang til den software, der voksede ud af fri software-bevægelsen i 1980’erne. GNU/Linux-kernen var som teknologi en succes, men ikke specielt udbredt i virksomhederne. Folk som Eric S. Raymond og Tim O’Reilly satte sig for at ændre på det forhold ved at distancere sig fra den aktivistiske retorik fremført af Richard Stallman, ophavsmanden til free software-bevægelsen, og istedet fokusere på de fordele, som selve softwaren og open source-licensmodellerne kunne give virksomhederne.
Carsten Agger er udvikler hos Magenta Aps, som har specialiseret sig i udelukkende at levere løsninger under open source-licenser som GPL. Han har i mange år været aktiv inden for fri software og er i øjeblikket ved at færdiggøre manuskriptet til en bog om emnet.
- Når man diskuterer open source i dag, handler det efter min mening for meget om besparelser og for lidt om de værdier, der ligger i den oprindelige idé om fri software, mener han.
Værdierne ligger ifølge Carsten Agger inden for to hovedområder: Forbrugerbeskyttelsen ved at der er mulighed for at tjekke koden, eksempelvis for uønsket tracking, samt det positive aspekt, der ligger i, at softwaren bliver del af en fælles pulje, som andre kan bygge videre på til gavn for alle.
- Hvis man gemmer værdierne af vejen, når man sælger open source-løsninger, bliver kunderne jo ikke bevidste om dem. Og på den måde kan man rent faktisk risikere at ”sejre ad helvede til”. For hvis det udelukkende er et spørgsmål om, hvilken software der er den smarteste, så kan der jo ske det, at en kunde vælger et proprietært system, bare fordi det er smartest, men sætter så samtidig friheden og forbrugerbeskyttelsen over styr, siger Carsten Agger.
Han anerkender, at man både som kunde og udvikler bliver nødt til at være pragmatisk i en eller anden grad for at få hverdagen til at hænge sammen. Open source-løsningerne skal selvfølgelig kunne leve op til kundekravene på lige fod med de proprietære løsninger, men helt principielt vil han anbefale at anvende en open source-løsning, selvom den eventuelt er knap så smart som en proprietær løsning. En anden fordel ved open source er ifølge Carsten Agger, at det lægger op til en mere etisk måde at arbejde på.
- Open source-teknologi lægger helt klart op til, at man i hele udviklingsprocessen er meget åben over for kunderne, fordi de ultimativt har mulighed for at læse sourcekoden. Det gør de jo ikke typisk, men det centrale er, at de har mulighed for at gøre det, siger han.
Læs det hele.
Hvis De vil vide mere ... lidt spredte links om fri software og tankerne bag:
Artikler på dansk
- Brug fri software!
- Fri software - filosofi og baggrund
- Slides til foredrag om fri software for Microsoft Windows
- Ubuntu
- Open Source Windows - gode programmer til Windows
- The Open Disc - brændbar DVD med fri software til Windows
- Free Software Foundation/UNESCO Free Software Directory
- Free Software Foundation
- Free Software Foundation Europe
- GNU-projektet
- GNU-projektets filosofi - essays om ideerne bag fri software
- Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright - et essay af Eben Moglen
- Free as in Freedom - underholdende og oplysende biografi af Richard Stallman
- Free Software, Free Society - Richard Stallmans bog om fri software
- dyne.org digital foundry - græsrodsbevægelse baseret på fri software