– fordi tiden kræver et MODSPIL

01. Apr 2008

Kina, OL og menneskerettigheder

 
iNordens Kina-kampagne

iNorden.org har besluttet at benytte sommerens olympiske lege som en lejlighed til at sætte fokus på menneskeretssituationen i Kina. Pointen er som jeg ser det ikke at oppiske en stemning mod Kina, men at benytte det større fokus på landet til at sætte fokus på nogle af de ting, de kinesiske myndigheder måske helst ikke ser os sætte fokus på.

Jeg kan, som jeg før har gjort opmærksom på, ikke se noget formål med en egentlig boykot af legene, men synes, at selve ideen med i en begrænset periode at sætte fokus på netop Kina er glimrende.

Som første skud på stammen har jeg selv skrevet et indlæg, hvor jeg med udgangspunkt i et læserbrev fra Enhedslistens folketingsmand Per Clausen spørger, hvorfor den danske regering er med til at kvæle danske idrætsudøveres ytringsfrihed i forbindelse med sommerens olympiske lege - er dét, hvad vi forventer af et frit lands regering?

I øvrigt kan jeg kun opfordre til, at et sådant fokus tager udgangspunkt i oplysning fremfor fjendebilleder.

Hvor et "fjendebillede" for eksempel kunne være, at det kinesiske diktatur entydig er imod menneskerettigheder i landet, mens det demokratiske Vesten er for, er en ikke uvæsentlig "oplysning" i den sag, at da Kina for et par år siden var ved at indføre en ny arbejdsmarkedslov, der ville begrænse arbejdsugen til 40 timer og give nye rettigheder til kontraktansatte, sendte det amerikanske handelskammer en lang protestskrivelse og fik den amerikanske regering til at lægge pres på Kina for at undgå en sådan beskyttelse af de kinesiske arbejdere.

Mens der er al mulig grund til at kritisere og lægge pres på de kinesiske myndigheder, kan virkeligheden altså være mere kompleks end som så i det store billede.

Hvis man ønsker at starte et sted, som både har fået en del omtale og som desværre også hurtigt kan blive relevant her i Vesten, kan jeg anbefale James Fallows' indsigtsfulde artikel i The Atlantic om Kinas Internetcensur - Fallows forklarer, hvorfor censuren er så grovkornet og nem at komme uden om .... og hvorfor den alligevel med nærmest 100 procents præcision når sit egentlige mål, nemlig at sprede frygt og fjerne de emner, regeringen ikke ønsker diskuteret, fra den offentlige debat. Når censuren først er et etableret faktum, begynder folk så småt at acceptere den - ganske som man kan frygte, det også vil ske her.

Kina og OL - hvad med ytringsfriheden?
Link til iNordens kampagne om menneskerettigheder i Kina.
Link til James Fallows' artikel "The Connection Has Been Reset" i The Atlantic

Kommentarer: