Mobilkort: Total overvågning på vej?
I Harry Potter-bog nummer 3 optræder et kort, der i form af lysende prikker og et lille skilt kan afsløre, hvor hver enkelt af Hogwarts' beboere til hver en tid befinder sig.
Du har nu chancen for selv at komme med på et sådant kort - hvis du altså bor i København, har en mobiltelefon og holder den tændt, som vi læser i Dagbladet Arbejderen:
København skal have et nyt bykort. Et digitalt bykort, som registrerer alle tændte mobiltelefoner som små røde prikker. Dermed vil man hele tiden kunne se, hvor københavnerne befinder sig. Systemet kan bruges til at planlægge trafik, politiindsats og lignende i forbindelse med fodboldkampe, koncerter og andre store begivenheder og det lyder jo tilforladeligt nok. Eller gør det?Men hvad nu med alle de, som ikke har mobiltelefon eller har det med at slukke for den ... måske det ville være smart med en RFID-chip indopereret et eller andet sted, eller måske folk kan dømmes til at gå med deres mobiltelefon tændt på samme måde, som man i dag kan dømmes til at bære "elektronisk fodlænke" som alternativ til frihedsstraf?
Ifølge de forskere, som har udviklet det digitale bykort, er alle data anonymiserede og det vil ikke være muligt at spore den enkelte mobiltelefon-ejer. Det har vi til gengæld andre love, som sikrer at man kan. Den 15. september træder en ny logningsbekendtgørelse fra justitsministeren i kraft. Heri pålægges tele-selskaberne at gemme oplysninger fra mobiltelefoners simkort. Når disse oplysninger sammenlignes med de store telemaster, som dækker hele Danmark, kan man kortlægge præcis, hvor den enkelte har været hvornår.
(...)
Juristen Birgitte Kofod Olsen, som er leder af den nationale afdeling af Institut for Menneskerettigheder, redegør i bladet Retspolitik for konsekvenserne af den øgede registrering. Hun påpeger blandt andet, at en dansk borger i dag kan gøres 'transparent' ved at det igennem registrene er muligt at skabe en fuldstændigt og detaljeret profil af en borgers professionelle og private liv, af forhold som vaner, adfærd, handlemønstre og forbrug, men også af fysiske forhold, som sundhed og sygdom, og af materielle forhold, som ejendom og formue.
Det er ikke rart at tænke på, hvor dette kan føre hen - uden at blive alarmistisk er det svært ikke at give Arbejderens lederskribent ret, når man konkluderer, at "der tegner sig allerede nu et billede, hvor Danmark ikke står tilbage fra historiens værste overvågningssamfund, og at "retten til privatlivets beskyttelse er alvorligt truet, ligesom beskyttelsen mod myndighedernes vilkårlige magtudøvelse og magtmisbrug er det".