– fordi tiden kræver et MODSPIL

14. Jan 2008

Prisstigninger: Så var det altså ikke bare mig ...

 
Tomme lommer
Det sidste stykke tid har jeg undret mig lidt over prisen på dagligvarer, men har slået det hen.

I fredags kulminerede det dog under et besøg i det ganske vist ikke ret billige Kvickly: Otte kroner for en liter mælk, 44 kroner for et halvt kilo hakket oksekød - og siden hvornår er det lige pludselig umuligt at finde et helt skiveskåret rugbrød til under tyve kroner? Hvad sker der lige for dem?

Faktisk ser vi lige nu de kraftigste prisstigninger på fødevarer i 30 år, skriver Politiken:
Det er på ganske få måneder blevet mærkbart dyrere at fylde indkøbskurven op med madvarer.

Danske familier kan godt belave sig på, at det bliver værre endnu. I 2008 vil en gennemsnitlig fire-personers husholdning skulle lægge yderligere 4.000 kroner oven på de 46.000 kroner, der udgør det typiske, årlige madbudget.

I løbet af sidste halvdel af 2007 er priserne på mange basisvarer steget massivt – faktisk er der tale om de største prisstigninger i 30 år. En liter mælk koster f.eks. næsten halvanden krone mere end i fjor. I løbet af 2008 vil priserne på kød følge med op.

Selv om noget af prisstigningen skyldes en dårlig høst i bl.a. Australien og Syd- og Østeuropa, så er det primært den voksende velstand i Kina, der har øget efterspørgslen på fødevarer. Kinesiske familier vil have kød på middagsbordet, og det kræver otte kilo korn i form af foder at producere ét kilo oksekød.
Lenin's Tomb skrev om det allerede tilbage i december, men da havde jeg ikke bidt mærke i stigningen her og troede, han kun talte om britiske forhold - men der er altså tale om et globalt og måske irreversibelt fænomen, som allerede har skabt uro flere steder i verden, som man også læser i artiklen:
På globalt plan er det fattige i udviklingslandenes storbyer, der bliver ramt hårdest af prisstigningerne. Sidste år førte det til uro i Mexico på grund af en flerdobling af tortilla-priserne og opstande i Kina på grund af en fordobling af prisen på stegeolie.
Nuvel, fødevarepriserne har også (hvis man måler det i fødevarernes andel af reallønnen) været historisk lave i de senere år, og hvis en højere pris på de mest basale fødevare kan holde lidt igen på den absurde forbrugsfest fra middelklassen og opefter, som det danske samfund for øjeblikket er vidne til, vil det såmænd kun være godt - bortset fra, at det naturligvis er folk på starthjælp, bistand og diverse former for pension, der for alvor kommer til at mærke det.

Men hvis Politikens artikel taler sandt, kan det snart være helt slut med meget billige fødevarer. Hvis det er sandt, kommer det til at sætte sine tydelige spor i de nærmeste år.

Kommentarer: